TUDTAD?
A CEYLONI TEA TITKAI

Egy teacserje 70 évig terem.

A palánták 9-12 hónapos korukban ültethetők ki a termőterületre.

A palánták termőterületre telepítését követően, az adott terület klímájától és a termőföldtől függően, 2-3 év szükséges ahhoz, hogy a teacserje kiváló minőségű, szüretelhető tealeveleket teremjen.

A teacserje akár 10 méter magas kis fává is megnőhet, ha nem metszik.

Néhány cserjét hagynak megnőni a termőterületen, amelyek árnyékoló faként is szolgálnak, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítsák a körülöttük lévő teacserjék számára.

A fehér tea kivételével (a valódi fehér tea kizárólag a csúcsrügyből készül), minden valódi tea (valódi tea=a Camellia Sinensis növényből készült tea) a teacserje 2 legfelső leveléből és a csúcsrügyből készül. Ebből napi 16-18 kg-ot képes szedni egy gyakorlott teaszüretelő.

A teacserje 5-6 naponta hoz újraszüretelhető friss hajtást.

A szüretelők egy hosszú bot segítségével szüretelik a tealeveleket, amely abban segít nekik, hogy a megfelelő magasságban, vízszintesen tartott bot feletti tealeveleket szedjék csak le, amelyek egyforma nagyságúak, minőségűek.

A hagyományos, kézi szüretelésű teákat csak nők szedhetik le, mert bennük van meg az a törődés, figyelem, precizitás, amely garantálja, hogy kizárólag a teacserje két, kiváló minőségű, legfelső levelét és a rügyet szedjék le. Prémium minőségű tea ugyanis csak így készülhet, az idősebb levelek (nem a legfelső levelek) íze már nem ilyen finom.

Srí Lanka (gyarmati nevén Ceylon) az egyike azon országoknak, ahol még a több ezer éves kézi szüretelés hagyományát követik. A kézi szüretelésű teából készülhet csak kiváló minőségű főzet magas antioxidáns tartalommal, egyedülálló ízzel, színnel, illattal.

2017 FEB 10 16:19:40/