Hova visz egy íz?
Tealevélen az Indiai Óceánon 2. rész

Mit rejt Merrill J. Fernando teáscsészéje? A kávé mellett egyre nagyobb teret hódít a tea világszerte, a Dilmah tea példaértékű etikus üzleti modellt követ, mindamellett a világ 10 legnagyobb teamárkája között tartják számon, és a minőség iránti elhivatottsága is egyedülálló. A ceyloni teaipar megmentőjeként is számon tartott Merrill J. Fernando teája, a Dilmah, testesíti meg leginkább a 21. század teáját. 2009-ben bátor kísérletbe kezdtek a világ legjobb séfjeivel és bártendereivel, amikor életre hívták a Dilmah tea&gasztronómia valamint a teamixológia programjaikat. 2016. mérföldkő a Dilmah életében; képzéseik a WACS (Séfek Világszövetsége, melynek tagja a Magyar Gasztronómiai Szövetség is) által akkreditált, világszínvonalú oktatási programokká váltak hivatalosan is, még nagyobb hitelt adva a tea új fogyasztási szokásainak.

A Dilmah Teamesterei és márkanagykövetei rendszeresen járják a világot, hogy ezt a tudást és üzleti szemléletmódot másokkal is megoszthassák. Magyarországon is tartottak már egy-két rövid kurzust, amelyeken a Dilmah által képviselt teakészítésbe és az alapítványi munkáikba kaphattunk bepillantást. Valódi tapasztalatot azonban a ceyloni Dilmah teaültetvényeken, a feldolgozó üzemeikben, a tea készítőitől, valamint a ceyloni közösségeket támogató és a helyi természetvédelmi tevékenységeiket végző szakemberektől lehet szerezni, amelyre idén a csapatunk egyik tagjának is lehetősége nyílt. Mindamellett a Gourmet Boutique egyik alapítója már többször is járt Srí Lankán a Dilmah Teaiskolában, amely minden évben megújul, hogy még gazdagabb tudást kínáljon a tea és Srí Lanka szerelmeseinek.

Idén májusban a 43. Dilmah Teaiskola középfokú képzésén összesen 130 fő vett részt, amely közel kétszerese a korábbi létszámnak. Egyre többen gondolják úgy, hogy a Dilmah hiteles forrás a teakultúra ismereteinek a megszerzésében, de ez a létszám a tea népszerűségének az ugrásszerű megerősödését is hűen tükrözi. A résztvevők a világ minden tájáról érkeztek, Magyarországot egy 5 fős csapat képviselte.

Az 5 napos hihetetlenül intenzív képzés 2016. május 10-én kezdődött el Colomboban, Srí Lanka fővárosában. Itt működik a Dilmah csomagolóüzeme, valamint számos alapítványi tevékenysége, és egy csodálatos „ízbarlang”, a Chatham street-i Dilmah t-lounge, ahol a szálas Dilmah t-series teák mellett, mennyei tea alapú italokat és teával készült ételeket kóstolhatunk. Dilmah teaházak a világ számos pontján megtalálhatóak, érdemes betérni hozzájuk, mert egészen különleges ízélményben lesz részünk az egyedi hangulatú, stílusos ceyloni teaházakban.

A Dilmah egyik magyarországi partnereként, a Gourmet Boutique is arra törekszik, hogy minél szélesebb kör osztozzon a valódi ceyloni szálas tea nyújtotta élvezetekben, ezért is tartottuk fontosnak, hogy webáruházunkba virtuálisan becsempésszük a Chatham street-i Dilmah t-lounge ízeit, és nálunk is elérhetővé váljon a csodálatos ízvilágú Dilmah t-series szálastea választéka. Ajándéknak is gyönyörű ez a tea, amelynek nemcsak beltartalma, hanem a csomagolása is értéket képvisel.

A colomboi csomagolóüzem mellett a csapat meglátogatott egy zöld teát, valamint egy fekete teát feldolgozó üzemet is két teaültetvényen, amelyek Ceylon egyik legvarázslatosabb helyén, a Nuwara Eliya területén fekszenek, 1800-2000 méteres tengerszint feletti magasságban. A Park Estate és a Dunkled Estate teakertjeihez a világ egyik legszebb vasútvonalán keresztül jutottunk el kókuszpálmaerdők, rizsföldek, fűszerkertek és India erdőségeit is felülmúló hegyvidékeken keresztül. Életre szóló élmény lett volna önmagában ez a vonatút is, de ami a Dunkeld Estate ültetvényen várt bennünket, az minden elképzelésünket felülmúlta. A természet egyik remekműve ez a hely kellemesen mérsékelt klímájával, amely kedvez a teának, gyönyörű hegyeivel, természeti szépségeivel és bájos lakóival, a teaszüretelő nőkkel és vendégszerető családjaikkal, gyermekeikkel. A zajos európai közegből kiszakadó ember lelke és elméje itt észrevétlenül lecsendesedik, és átadja magát az itteniek kedvességének, s a tea varázslatos világának. Harmónia, nyugalom, szenvedély, hihetetlen ízek és illatok, szépség, a természet ereje, amelyeket mind magába zár az itt termő Dilmah tea. Nem csoda, hogy hollywoodi sztárok titkos pihenőhelye is ez a misztikus vidék, akiknek a teaüzem a termelés kb. 20%-át fenntartja, hogy maguk válogathassák össze kedvenceiket, és vihessék haza a frissen szüretelt, és helyben feldolgozott, csomagolt teát. Dunkeld Estate igazi paradicsom. Akinek a pénztárcája engedi, feltétlenül látogasson el ide, és béreljen itt egy luxus Dilmah bungallót!

http://www.resplendentceylon.com/teatrails/

Ezen a helyen lehetőségünk volt azt is kipróbálni, hogyan kell helyesen szüretelni. A hagyományos, kézi szüretelésű teákat csak nők szedhetik, mert bennük van meg az a törődés, figyelem, precizitás, amely garantálja, hogy kizárólag a teacserje két legfelső levelét és a rügyet szedjék le. Kiváló minőségű tea ugyanis csak így készülhet, az idősebb levelek íze már nem ilyen finom. A gépi szüretelésű teák minősége pont ezért sokkal gyengébb, és sajnos ezekkel vannak tele az üzletek polcai, mert hiányzik belőlük az emberi törődés és odafigyelés. Pici, törékeny ám rendkívül kedves, mosolygós és erős asszonyok ők, akik olyan alázattal végzik ezt a nehéz munkát, hogy az ember rögtön megtanulja értékelni a kényelmes európai életét, ennek a teának a valódi értékeivel együtt.


Aki egyszer ellátogat egy Dilmah ültetvényre, egyedülálló tapasztatot szerez az „üzlet az emberek szolgálatában” filozófiával működő sikeres vállalkozás valós eredményeiről is. Kap egy olyan ajándékot, amellyel saját hazájába visszatérve más szemléletmóddal viheti tovább munkáját, de legalábbis önkéntelenül is önvizsgálatot tart majd saját eddigi emberségéből. „Kötelességünk megosztani a gazdagságunkat a rászorulókkal!” – vallja az alapító Merrill J. Fernando, aki teakertjeiben iskolát, óvodát, orvosi ellátást, házakat biztosít az ott dolgozók családjainak. Támogatja az ültetvényeken élő gyermekek továbbtanulását is, így esélyt ad a szegénységből való kiemelkedésükre, amely korábban elképzelhetetlen volt számukra. Minden egyes Dilmah tea eladásával egyre nagyobb valósággá válik Merrill J. Fernando álma, hogy a Dilmah termékekből befolyó árbevétel ne csak a tulajdonosokat gazdagítsa, hanem a ceyloni teaiparban dolgozók millióit is. Kizárólag így maradhat fenn a kézi feldolgozású, prémium ceyloni tea, amely nem kizsákmányolja, hanem gazdagítja Srí Lanka lakosságát, ám egyúttal a mi világunkat is, amely nagyon üres lenne a „valódi teaszünetek” nélkül.


Ugyanezt az emberséget tapasztaltuk meg a Moratuwa-ban működő MJF Alapítvány meglátogatása során is, ahol Down-kóros gyermekeket és szüleiket, valamint krízis helyzetben lévő nőket segítenek a legnagyobb szeretettel és profizmussal. Ugyanezen a helyen éppen látogatásunkkor adtak át egy új tankonyhát is, ahová olyan fiatalokat várnak, akik a vendéglátásban szeretnének majd dolgozni, de a szüleik nem engedhetik meg maguknak gyermekeik taníttatását. A Dilmah alapítója két fiával, Dilhannal és Malikkal együtt személyesen is nagyon sok időt tölt el az alapítvány által támogatott emberekkel. A Dilmah emellett jelentős erőfeszítéseket tesz Srí Lanka veszélyeztetett állat- és növényvilágának megmentéséért is, többek között elefántmenhelyet is működtet.

A Dilmah Teaiskola, ez a közel 10 éve, föntről, jeles szakemberektől elinduló kezdeményezés, mára szabadon a kezébe adja minden Dilmah tearajongónak a tudását, amelyet követve, otthonunkban is pillanatok alatt elkészíthetjük saját teaitalunkat kicsit másképp, mint ahogyan azt eddig megszoktuk. Ha nyitottá válunk a tea új világára, nemcsak új ízélményekben lesz részünk, hanem egy 100% természetes, ősi gyógyitallal segítjük szervezetünk egészséges működését is. Mindehhez azonban olyan tiszta, friss alapanyagokra van szükségünk, mint a ceyloni Dilmah termékei. Ez az egyetlen teavállalkozás ugyanis, amely a saját teakertjeiben nevelt tea útját végigkíséri az ültetvénytől a csészéig, így garantálva a legjobb minőséget. A Dilmah tea 100% ceylon tea, frissen, a termőhelyen szüretelik kézzel és csomagolják azonnal, a valódi tea gazdag antioxidáns hatásának és különleges aromájának a megőrzése érdekében. Teáikat nem keverik a különböző országokból származó egyéb teákkal, így azok hűen tükrözik vissza italainkban is az adott termőterületen termesztett teák jellemző ízvilágát.


Élménybeszámolónk következő részében a tea&gasztronómia valamint a teamixológia világában kalandozunk majd a colomboi tapasztalatokat megosztva.

Fotók: Nagy Bernadett

2016 SZE 27 11:55:51/