Hova visz egy íz?
Tealevélen az Indiai Óceánon 1. rész

Csapatunkból ketten is elmondhatjuk magunkról, hogy elvégeztük a Dilmah Teaiskola, a WACS (Séfek Világszövetsége) által is akkreditált, középfokú oktatási programját Srí Lankán, Kelet kapujának fűszerillatú, tealevél formájú, varázslatos szigetének teakertjeiben tett körutazásaink alkalmával. Nagy Zsolt kollegámmal együtt, aki már többször is járt a Dilmah teaültetvényein és feldolgozó üzemeiben, több mint 10 éve találkoztunk ezzel a teamárkával, amely azonnal rabul ejtett bennünket. Először az addig számunkra ismeretlenül finom tea ízeivel, másodszor a történetével, amelynek főszereplője, a Business for Peace (Üzlet a békéért) díjas Merrill J. Fernando, napjaink ceyloni teaiparának kiemelkedő alakja.

S hova visz egy íz? Bármily hihetetlen, de a mennyei élvezeteken túl egy már-már hihetetlenül emberséges valós üzleti modellhez, beteg gyerekek támogatásához, iskolákhoz az ültetvényeken, elefántbébik és a természeti környezet megmentéséhez.

A mi utunk a valódi, ceyloni tea felé, az első csésze Dilmah tea elfogyasztásával kezdődött el 10 éve, s addig, amíg lesz ember Srí Lankán, aki a hagyományos kézi feldolgozású teakészítést vállalja – lévén ez egy igazán embert próbáló, alázatos munka, amit főleg nők végeznek -, a mi rajongásunk soha nem ér véget a valódi ceyloni tea iránt. Az valóban nem egy üres frázis, hogy nincs ehhez fogható tea, s ha egyszer megkóstolod, örökre fogva tart majd, ha pedig személyesen megtapasztalod, hogyan is készül Srí Lankán, még inkább megtanulod értékelni nemcsak ezt a teát, hanem azt az egyedülálló emberközpontú, etikus üzleti modellt is, amelyet Merrill J. Fernando képvisel. Édes fogság ez azonban, amelyből senki sem akar majd szabadulni, s mi szívesen segítünk egyre mélyebbre és mélyebbre merülni a valódi ceyloni tea világában.

A Gourmet Boutique megalkotásával elhivatottan küzdünk azért, hogy ebből a szenvedélyből, ismeretből, személyes tapasztalatból, amit mi a Fernando családtól, a Dilmah tea alapítójától kaptunk, tovább adjunk valamit a magyar közönségnek, ideértve a megrögzött kávéfogyasztókat is, hogy bátran merjenek belekóstolni a valódi ceyloni tea világába ők is, hiszen a tea és a kávé jól megférnek egymással.

Manapság a valódi tea forradalmát éljük világszerte, s még a kávéfogyasztásukról híres olaszok is elkezdték a napi kávéadag egy részét - 1-2 csésze kávét – teára váltani. Köszönhető mindez részben a Dilmah tea nemzetközi oktatási programjainak is, amelynek résztvevői személyesen ismerhetik meg ennek a teának az egyedi előnyeit a Dilmah márkanagyköveteitől, köztük Robert Schinkeltől is. Robert idén márciusban hazánkat is meglátogatta, de csak a szakmának és a sajtó egy részének nyílt lehetősége ennek az egyedülálló tudásanyagnak a megismerésére általa. A Gourmet Boutique ősszel hirdeti meg első alapfokú teatréningjeit a Dilmah tudásanyagára építve. Itt szeretnénk átadni mindazt az ismeretet, amelyet a tea egyik legjobb termőhelyén, Ceylon szigetén, saját magunk személyesen is megtapasztaltunk.

Blogunkon a Tudtad? valamint a Dilmah Teaiskola címszavak alatt, folyamatosan osztunk majd meg érdekes információkat, híreket a tea világáról. A fontos tudnivalók mellett azonban, saját élménybeszámolóinkkal is szeretnénk majd biztatni mindenkit Srí Lanka és a benne rejlő gasztronómiai, kulturális, vallási és természeti csodák felfedezésére is, amelyből természetesen kihagyhatatlan a ceyloni teakertek megízlelése.

Nagy Bernadett fotói.

2016 SZE 20 18:50:00/