A Dilmah Teaiskola bemutatja: A teakészítés művészete
A Dilmah Teaiskola első magyarországi kurzusán jártunk, ahol a Dilmah bemutatta a valódi teakészítés csodálatos történetét. A Dilmah az elmúlt közel három évtizedben művészi szintre emelte a teakészítést. Megmutatta, hogyan lehet valódi, friss és minőségi teát előállítani úgy, hogy közben elkötelezett támogatója környezetének és a bolygónknak.

A legfinomabb minőségi tea és az ételek párosításával pedig egyenes út vezetett a gasztronómia világába, ezért 2009-ben a Dilmah létrehozta a Dilmah Teaiskolát, hogy egyedülálló módon mutassa be a minőségi teakészítést, teafogyasztást és a tea szerepét a gasztronómiában.
A teakészítés művészet. Varázslatos mesterség. Inspiráló mese egy apró palántáról, amely a talaj, a csapadék, a napfény, a hőmérséklet és a gondozók munkája nyomán szépen fejlődik és növekszik, míg a kis zöld hajtások végül érett Camellia Sinensis, azaz tea nevű cserjévé alakulnak, hogy az ügyes kezű ültetvényesek gondosan leszüreteljék. Ez a csodálatos történet több ezer hektáros területen milliók közreműködésével játszódik le évről évre Srí Lankán, a világ legfinomabb teáinak, a ceyloni teának hazájában.

Merrill J. Fernando ceyloni teakészítő egész életében eltökélten hitt abban, hogy a valódi tea kizárólag tiszta eredetű, nem kevert, frissen szedett és kiváló minőségű. A fiatal teakóstolónak, miután megvívta a maga harcát a teaipar gyarmatosítóival, közel négy évtizedes álma vált valóra, amikor 1988-ban megalapította a Dilmah-t, az első és egyetlen olyan minőségi, etikusan előállított teát, amelyet tradicionálisan a termelő országban kézzel szüretelnek és dolgoznak fel, megtartva annak minden ízét, természetes finomságát és frissességét. A Dilmah a mai napig az egyetlen olyan nemzetközi teamárka, amelynek tulajdonosai maguk a termelők.
"„A legnagyobb márkák elhagyták a tradicionális, több évszázadra visszanyúló módszereket új, gyorsított feldolgozási eljárásokért, amelyek feláldozzák a valódi tea karakterét és ízét. A Dilmah ezzel szemben hű marad a tradicionális módszerekhez és az autentikus teához. Ez adja a Dilmah teák különleges ízét.” "
- – állítja a 84 éves Merril J. Fernando, aki 63 évnyi teás múltjával a jelenleg élő egyik legtapasztaltabb teakóstoló mester a világon.
A tea ötezer éves múlttal rendelkező gyógynövény, végtelen sokféle ízű, erősségű, színű és illatú. A valódi, természetes, friss tea ízletesebb, gazdagabb antioxidánsokban és aromában. A legfinomabb tea feldolgozásának minden egyes lépése művészet: a szüreteléstől kezdve a fonnyasztáson, sodráson, rostáláson és fermentáláson keresztül egészen a szárításig és minősítésig. A Dilmah Teaiskola egyik célja, hogy ezt a csodálatos folyamatot megismertesse a fogyasztókkal és szakemberekkel. 

Az Iskola másik fő zászlóshajója a tea és gasztronómia találkozása, melynek során nemzetközileg is elismert séfekkel együttműködve olyan különleges tea és ételpárosításokat alkottak meg, amelyek teljesen új megvilágításba helyezik a teafogyasztást. A teát felszolgálhatjuk fogások között, hogy az ízlelőbimbóinkat felfrissítsük, vagy átvezessük az ízeket. Fogyaszthatjuk akár az étel mellé is, de párosíthatjuk különböző ételekhez is, hogy segítsen a legtöbbet kihozni az adott fogás ízéből, akárcsak egy jó bor. A magasan termesztette teák lágyabb ízvilága jól illeszkedik a salátákhoz. Nem nyomja el ízüket, hanem árnyalatnyit hozzáad. A nehezebb, zsírosabb ételekhez azonban válasszunk alacsonyan termesztett, testesebb teákat. A teában található polifenolok ugyanis megkötik az ételben található zsírokat és fehérjéket, a tea karakteres ízvilága pedig jól harmonizál a nehezebb ételekkel. A robosztusabb teák, mint például az Earl Grey tea, remekül egészítik ki az étcsokoládék kissé kesernyés utóízét. A zöld tea kedvelőinek pedig a Sencha zöld teát ajánljuk például a sushihoz. Ez a tea azonban tökéletesen harmonizál a tej és fehércsokoládéval is. 
Az íz ugyanakkor szubjektív, így igazi kihívás a megfelelő tea és étel párosítások megtalálása. Kísérletezzen bátran és kalandozzon a Dilmah tea világában!
2014 NOV 18 05:59:55/